GPS introductie
Home ] Up ] [ GPS introductie ] 5MX introductie ] GTR1000 introductie ] Kabels ] Behuizing ]

rainblin.gif (4535 bytes)

© copyrights Frank, 2000

 

Home
Up
GPS termen
GPS12XL spec

E-mail:mail.gif (15093 bytes)

My URL: http://surf.to/FVe

V3-URL

I got it for free at http://come.to

button88x31.gif (2210 bytes)

Best viewed in screenmodus 800*600

 ie4get.gif (7090 bytes)

Last updated:

17-07-01

==================

Global Positioning System is een Amerikaans militair systeem,  waarbij op basis van satellieten je actuele positie bepaald kan worden.
g12xlfv.gif (12092 bytes) De GPS 12XL (een type GPS-ontvanger) berekent z'n positie en verplaatsing met behulp van door GPS satellieten uitgezonden radiosignalen. Elk van de 24 GPS satellieten draait in een nauwkeurig vastgelegde baan tweemaal per dag om de aarde. De satelliet zendt hierbij continue signalen uit die door de GPS navigator worden ontvangen en gebruikt om de positie te berekenen. Hiervoor dienen minstens 3 satellieten zichtbaar te zijn voor de GPS.
Zonder satelliet signalen is de GPS 12XL niet in staat je van navigatie informatie te voorzien en voor het beste resultaat is een vrij zicht op de hemel vereist. In het kort komt het er op neer dat des te meer zicht op de hemel, des te sneller berekent de GPS de positie als hij deze al kan berekenen.

In het rechter plaatje is een scherm van GPS 12XL te zien, dat de ontvangstkwaliteit aangeeft van de voor hem "zichtbare" satellieten.

gpsscr1.gif (4601 bytes)

Zonder satelliet signalen is de GPS 12XL niet in staat je van navigatie informatie te voorzien en voor het beste resultaat is een vrij zicht op de hemel vereist. De GPS zal automatisch een andere satelliet gebruiken om de positie vast te houden zodra één of meer satellieten uit zicht raken. Hoewel de GPS vier satellieten nodig heeft voor een 3D positie (inclusief hoogtebepaling), zijn 3 satelliéten voldoende om een 2D positie vast te houden.

GPS signalen zijn ontzettend zwak en dringen niet door rotsen, gebouwen of andere obstructies heen. De GPS-signalen gaan doorgaans wel goed door glas of kunststoffen. Maar een (zeer) dicht bos kan de ontvangst al sterk verslechteren. Daarom kan het nodig zijn om een externe antenne op de GPS-ontvanger aan te sluiten. In mijn geval is dat nog niet nodig geweest.

Omdat er op diverse internet sites veel vaktermen gebruikt worden, is op deze link een samenvatting van de meest gebruikte termen met verklaring verzameld.

Er zijn diverse soorten GPS-receivers. Ik heb gekozen voor de Garmin GPS 12XL receiver, om de volgende redenen:

  • Robuust, compact en regenwaterdicht, geen bewegende delen.
  • Backlight screen.
  • Via een connector aan te sluiten op de PC of handheld, waardoor het apparaat volledig te programmeren is. Daarmee niet afhankelijk van (software) leverancier.
  • Communicatieprotocol NMEA 0183 V2.0 of volgens Garmin protocol.
  • Mogelijkheid tot aansluiting van een externe antenne (nog niet nodig gehad).
  • Relatief goedkoop, maar dure accesoires (dus kabel maar zelf maken).
  • Externe voeding aan te sluiten: 4 tot 40VDC. Dus direct aan te sluiten op auto, motor of voeding van de handheld-pc (Psion 5MX in mijn geval).
  • Grote gebruikersgroep, dus goed ondersteund.

Om de specificatie te zien, klik hier.

Om het totale navigatie systeem te laten funktioneren zoals op dit web bedoeld is, moeten de volgende instellingen (op de 12XL) gemaakt worden:

  • Kies main menu -> setup menu ->interface ->NMEA/NMEA, 0183 2.0, 4800baud. voor de programma´s Streetplanner en Routeplanner, of
  • Kies main menu -> setup menu ->interface ->Garmin/Garmin, Host voor de programma´s als PsiNMEA of Realmaps.

Voor een verklaring van bovengenoemde pagina´s, moet je even doorbijten en doorklikken naar de volgende pagina........;)

back.gif (2620 bytes)

next.gif (2611 bytes)