Origineel
Home ] Up ] Enkele Produkten ] Voorbeeld ] De machine ] [ Origineel ]

rainblin.gif (4535 bytes)

© copyrights Frank, 2000

 

Home
Up

E-mail:mail.gif (15093 bytes)

My URL: http://surf.to/FVe

V3-URL

I got it for free at http://come.to

button88x31.gif (2210 bytes)

Best viewed in screenmodus 800*600

 ie4get.gif (7090 bytes)

Last updated:

17-07-01

==================


Een leuk detail is dat ik er in 1997 aan begonnen ben met bouwen. Tot mijn verbazing (lees: teleursteling) las ik onderstaand artikel in het blad "innovisie" nr 9 1998, een uitgave van Syntens innovatienetwerken voor ondernemers. Had ik het maar iets eerder kenbaar gemaakt..... But thatīs life.

Citaat:

  Innovisie

Freesmachine veel sneller en beter programmeren dankzij inzet HTS'ers

Verbetering CAD/CAM-systeem verhoogt efficiency Kombiform

In de productiehal van Kombiform in Groningen freest een computergestuurde machine letter na letter uit een kunststoffen plaat. Tot voor kort vergde het programmeren van deze machine veel kostbare tijd. Het bedrijfkwam via Syntens in contact met deskundigen die dit programmeren hebben geautomatiseerd, waardoor een aanzienlijke tijdwinst is geboekt.

Henk Bleeker, hoofd productie, zit tevreden achter zijn PC en geeft een korte demonstratie. Hij voert het woord 'Kombiform' in, drukt op enkele toetsen, voert wat handelingen uit en binnen de kortste keren geeft het programma aan dat het gereed is. De tekst is omgezet in een taal die de CNC-freesmachine kan lezen. "Nu hoef ik dit alleen nog maar op flop te zetten en in de computer van de freesmachine in te voeren. Die freest de letters dan perfect uit", aldus Bleeker.

Tijd

Het lijkt zo eenvoudig en de vraag rijst direct waarom dit niet eerder is ingevoerd. Bleeker: "Je hebt eigenlijk nooit tijd voor dit soort dingen. Kombiform is een bloeiend bedrijf en krijgt steeds meer orden, waardoor je geen tijd over houdt om dingen eens rustig uit te zoeken."

Zijn collega Jans Abbingh:"We zijn handelaar en bewerker van kunststoffen halffabrikaten. Dat bewerken bestaat uit frezen, boren, buigen,ngen, lijmen en polijsten. Zo maken we bijvoorbeeld complete kunststof displaysfrezen we letters, logo's en teksten en leveren we hoogwaardig gefreesde kunststoffen producten aan de technische industrie. De vraag naar dergelijke producten neemt heel sterk toe en dit betekent dat wij ons bijna uitsluitend bezig kunnen houden met productie.'

HTS'ers

Kombiform kwam in contact met Syntens via het project Vlechtwerken. In het kader van dit project worden bedrijven die elkaar aanvullen met elkaar in contact gebracht. Abbingh:"We liepen door het bedrijf net op

'Waar ik vroeger een paar uur mee bezig was, doe ik nu in minuten'

het moment dat de CNC-machine werd stilgelegd omdat er een ander programma in moest worden geladen. We vertelden dat we heel tevreden waren over de machine, maar dat het programmeren zo omslachtig was en zoveel tijd kostte. De Syntensadviseur stelde toen voor om te kijken of hij enkele HTS'en kon inschakelen die het probleem konden oplossen. Dat leek ons wel wat.'

Het resultaat was dat twee studenten er een afstudeeropdracht van maakten. Ze hebben het CAD-programma uitgebreid met een mogelijkheid om rechtstreeks letters en vormen in te voeren, die dan geheel automatisch worden omgezet in een taal die de fteesmachine kan lezen.Voorheen moest Bleeker de figuren eerst maken in Corel Draw om ze vervolgens om te zetten naar een formaat dat het CAD-programma kon lezen. Hierbij gingen veel gegevens verloren waardoor iedere letter handmatig moest worden geperfectioneerd.

Minuten

"ik was soms een hele dag bezig om een woord te programmeren. Nu doe ik het in enkele minuten", zegt Bleeker. "De leverancier van ons CADsysteem vindt dit zo interessant dat hij ook deze software gaat gebruiken."

Abbingh tenslotte: "We hebben deze machine nu een kleine drie jaar. In het begin moesten we ermee leren omgaan en we moesten het vertrouwen van de klanten winnen. Nu loopt die machine bomvol en we hebben geen tijd om te experimenteren. Het loopt werkelijk storm en dankzij de tussenkomst van Syntens kunnen we de machine veel efficiŽnter gebruiken, want niet alleen worden nu de programma's automatisch gegenereerd, maar ze zijn ook veel korter dan als je het op de oude manier doet. Dit betekent dat je de machine langer kan laten doorwerken voordat je een nieuw programma moet laden."

Innovisie, jaargang 9, nummer 9, november 1998

Einde citaat

back.gif (2620 bytes)