Voeding
Home ] Up ] GPS kabel ] [ Voeding ] 5MX kabel ]

rainblin.gif (4535 bytes)

© copyrights Frank, 2000

 

Home
Up

E-mail:mail.gif (15093 bytes)

My URL: http://surf.to/FVe

V3-URL

I got it for free at http://come.to

button88x31.gif (2210 bytes)

Best viewed in screenmodus 800*600

 ie4get.gif (7090 bytes)

Last updated:

17-07-01

==================

 

Stap 2 & 3- De gestabiliseerde voeding

Om de GPS en Psion niet continu van nieuwe batterijen te moeten voorzien, of tijdens een druk kruispunt tot de ontdekking te komen dat de batterijen op zijn, is het verstandig een externe voeding toe te passen.

Deze voeding moet van goede kwaliteit zijn, om de aangesloten apparatuur niet te beschadigen.

Daarom heb ik gekozen voor een gestabiliseerde voeding, van Velleman. Deze sets zijn zeer betrouwbaar en door iedereen met een soldeerbout in elkaar te zetten. Deze past na wat zaagwerk in een standaard componentendoosje van 100 x 50 x 25mm. Zo blijft het een mooi compact geheel, waar altijd wel een plaatsje voor te vinden is.

s1823.gif (58564 bytes)deksel.gif (19725 bytes)

Voeding gemonteerd op de deksel van het componentendoosje, samen met de 2 stuks DB9-connectoren

Andere zijde van de deksel: de linker connector is voor de Psion, de rechter voor de GPS. De zwart/rode kabel is de aansluiting op de accu. Nog wel even een zekeringetje voor plaatsen (200mA).

De uitgangsspanning van de voeding, de rode (+) draad, is verbonden met de pinnummers 9 van de twee DB9-connectoren. De zwarte draad is verbonden met zowel pinnummers 5 als met de beide behuizingen van de connectoren.

De voeding is echter enigszins aangepast. Normaal gesproken zit er een potmeter in, waarmee je de uitgangsspanning kan regelen. Gezien de mogelijke trillingen in de auto/ motorfiets heb ik deze potmeter vervangen door een vaste weerstand (midden op de printplaat te zien, bij "2"). Daarmee wordt een spanningsverloop (en dus mogelijke schade) voorkomen.

Volgens het schema:

s1823s.gif (3792 bytes)

is R2 de potmeter. Aangezien R1 een weerstand heeft van 120 Ohm, en de uitgangsspanning 6 Volt moet zijn, staat er over R2 4,8 Volt (zie de site van Velleman). Met het simpele rekensommetje kom je uit op een vervangende weerstand voor R2 = 480 Ohm. In de praktijk kan deze waarde iets afwijken.

Belangrijk

  • De uitgangsspanning moet zich tussen 5,95 en 6,10 Volt bevinden.
  • Controleer éérst de uitgangsspanning, voordat de unit aangesloten wordt.
  • Gebruik voor de controlemeting een goede spanningsmeter, om de aangesloten apparatuur niet te beschadigen.
  • Gebruik als ingangsspanning (AC) voor testdoeleinden eerst een hoge(re) gelijkspanning, bijvoorbeeld twee in serie geschakelde 9-volts batterijen. Dus met een ingangsspanning van 18-40 Volt DC moet de uitgangsspanning gecontroleerd worden. Pool de AC-in aansluiting om, en meet wederom de uitgangsspanning. Blijft de uitgangsspanning in beide gevallen netjes op 6 Volt staan, dan pas kan de overige apparatuur aangesloten worden.
back.gif (2620 bytes)

next.gif (2611 bytes)